Blog3: Wie is de Haarlemmer olie?

Gisteravond had ik de eer om bij het afscheid te zijn van een oud-collega. Zo'n 10 jaar geleden had ik de eer om manager te zijn van Berry. Nu gaat hij van zijn verdiende pensioen genieten. Graag stel ik in deze blog medewerkers zoals Berry centraal. Berry heeft veel reorganisaties meegemaakt en overleefd. De angst dat dit hem zou treffen heeft hem ogenschijnlijk nooit echt parten gespeeld. Hij bleef die bevlogen collega. Berry is geen hoogopgeleide man. Hij zat niet hoog in de boom van deze organisatie. Maar Berry was een heel belangrijk man binnen de organisatie. Berry was voor mij de 'Haarlemmerolie' van de organisatie. Berry was de huismeester van het grote kantoor in Eindhoven. Iedereen daar kent Berry. Dat maakt hem ook zo uniek en belangrijk. Maar wat maakte Berry zo'n belangrijk en zeer geliefd medewerker?:

  • Berry is authentiek: What you see is what you get. Lekker zichzelf.
  • Berry heeft passie voor zijn vak: Het kantoor in Eindhoven was zijn 'kind'. Hij wilde dat jij je daar op je gemak voelde en dat jij daar lekker kon werken. Daar deed hij alles voor.
  • Hij heeft gevoel voor humor: Berry liep altijd rond met een lach op zijn gezicht. Toen ik hem destijds vroeg: 'Waar wil jij aan het einde van het jaar staan?' Kreeg ik een foto van hem en een collega achter het bureau van de directeur, beide strak in pak (wat niet gewoon was voor hem). 'Daar wil ik staan aan het einde van het jaar': zei hij met een ;-).
  • Hij is een luisterend oor: Had jij een probleem, dan was Berry het luisterend oor. Hij regelde wat hij kon regelen.
  • Berry maakt makkelijk en echt contact. Hij had geen collega's of klanten die hem niet mochten. Hij was wars van rangen en standen. Hij maakte gewoon met iedereen contact. Echt contact.
  • Berry is loyaal: Berry had geen 9-5 mentaliteit. Als je hem nodig had dan was hij er voor je. Ook speelde hij graag een rol bij de diverse weekend activiteiten zoals de Sint- en Kerstvieringen. In de wintermaanden zorgde hij dat de toegang tot het kantoor ook fatsoenlijk geregeld was. 
  • Berry is van zichzelf een heel tevreden man: Hij was tevreden met wat hij had. Hij was zeer tevreden met de rol die hij mocht vervullen. Dat maakte hem ook een fijne medewerker en collega om mee te werken. Hij hoefde niet zo nodig meer. 

Als mens maar ook als manager leerde ik van deze man. Ik leerde van de bovenstaande zaken die hij liet zien, maar die voor hem zo 'gewoon' waren. Wat leer jij van een man als Berry?

 

Ben jij manager van een afdeling of van een organisatie, wie is dan bij jou de 'Haarlemmer olie'? Kijk daarvoor eens verder dan de hiërarchie? Hoe waardeer jij deze medewerker? Wat leer jij van deze medewerker?

 

Berry dank voor de levenslessen die jij mij leerde. Dank voor je eenvoud en je echtheid. Het ga je goed. Ga lekker genieten met je vrouw. En moge veel mensen in jouw nieuwe leven van jouw aanwezigheid genieten. 

Groetjes,

Maaike