#Durftevragen

7 krachten van een vraag stellen!

 

Regelmatig gaat het in mijn coachgesprekken over het stellen van een vraag. Reden voor mij om eens stil te staan bij de voordelen van het stellen van een vraag.

 

De kracht van een vraag stellen =

 

1.     begrijpen waar het over gaat.

Een aanname doen is altijd gevaarlijk. Of net doen alsof. Zorg dat je echt begrijpt waar het over gaat.

2.     het maakt de zaken scherp.

Als jij iets niet begrijpt, wil het niet per sé zeggen dat het aan jou ligt. Het kan ook zijn dat er iets niet klopt of ontbreekt. Een vraag stellen zorgt er voor dat er scherpte en/of helderheid ontstaat.

3.     het vergroot jouw eigen zichtbaarheid.

Word jij wel eens onzichtbaar in gezelschap omdat je met allerlei gedachten bezig bent? Kijk dan eens of je die gedachten kunt omzetten in een vraag. Zodra je een vraag stelt ben je weer zichtbaar. Je bent weer in beeld en betrokken bij het groepsproces.

4.     het geeft ruimte aan de ander om zijn/haar verhaal te doen. Het creëert verbinding.

Deze kracht van vragen stellen is er een die ik zelf echt aan den lijve heb ondervonden. Ik dacht vaak wel te weten hoe zaken in elkaar steken en uitte dat ook. Effect daarvan was dat mensen om me heen me een betweter, kritisch of dominant vonden. Dit zorgde ervoor dat ik niet ‘in contact’ was met de ander en ook niet met mezelf. Toen ik leerde om vaker een open vraag te stellen merkte ik een enorme verandering in contact. Door de vraag voelde de ander de ruimte om zijn verhaal te doen. En ik werd nog wel eens verrast door antwoorden waar ik zelf nooit op was gekomen.

5.     efficiënter met jouw tijd omgaan.

Tja, waarom zou je je hoofd breken over iets waar jezelf minder verstand of gevoel bij hebt? Maak gebruik van de mensen om je heen. Het kost je minder energie en tijd om de vraag te stellen dan om het zelf uit te zoeken. En hé, het zorgt ook nog eens voor verbinding.

6.     op een constructieve manier sturing geven.

Het komt wel eens voor dat je denkt dat je bepaalde zaken weet of helder ziet, maar dat de kans klein is dat de ander dit van je aanneemt. Buig in zo’n geval hetgeen jij denkt eens om in een open vraag. Observeer wat er gebeurt.

7.     het maken van een interventie.

In plaats van te reageren op zaken in discussies die niet lekker lopen, is het verstandig om een vraag te stellen. Een vraag om de angel uit de discussie te halen. Bv ‘Waar zijn we met zijn allen mee bezig?’, ‘Waarvoor wilden we dit ook al weer?’ etc.  

 

Waarschijnlijk heb ik met deze opsomming nog lang niet alle voordelen van het stellen van een vraag genoemd. En ik hoor je al denken…..ja er zijn ook nadelen. Dat klopt. Het is altijd van belang om goed te luisteren naar de ander.  Zo zorg je voor de juiste timing, de juiste intonatie en de juiste opbouw van je vraag.

 

Welke voordelen zie jij nog bij het stellen van een vraag?