Van overleven naar leven & beleven.

 

Van ‘overleven’ naar ‘leven’ en ‘beleven’

 

Taal is voor mij een wonderlijk iets. Het is iets typisch menselijks. Het zorgt voor veel nuances. Er zitten zoveel gevoeligheden in taal.  Je kunt er zoveel mee uitdrukken.

 

In mijn werk met klanten herken ik de functie van taal steeds meer. Tijdens mijn opleiding triggerde 1 van mijn leraren me daar al mee.  Ik leerde dat ‘overtuigen’ letterlijk kwam van het feit dat men vroeger een paard ‘over tuigde’, zodat het dier door teveel tuig verkrampt liep. Ook bij mensen leiden overtuigingen vaak tot zekere verkrampingen.

 

Tijdens mijn werk met klanten die iets heftigs hebben meegemaakt in hun leven, valt me op dat zij vaak gaan ‘overleven’.  Het leven overkomt hun letterlijk.  In plaats van dat zij hun eigen leven heel bewust leven.  Vaak komt dit door het feit dat de persoon nog ‘geassocieerd’ is met de negatieve ervaring.  De feiten van deze negatieve ervaring kunnen we niet veranderen, acceptatie is daarbij van belang. Hoe de “ik” van de cliënt er mee om gaat, daar ligt de sleutel.

 

Zo zat ik onlangs met een dame, voor nu noemen we haar Mieke. Zij vertelde me dat ze in haar loopbaan telkens als de omstandigheden voor haar wat onveilig leken, zij op zoek ging naar een andere baan. Zij was zich heel bewust van het feit dat zij in haar loopbaan aan het ‘overleven’ was.  Mieke vergat bewust te kijken naar banen waar zij zelf ook echt gelukkig van werd. Ze merkte dat deze strategie voor haar steeds meer energie koste. 

 

Eerst zijn we samen middels verschillende oefeningen naar haar als kind gaan kijken.  Zo kwamen we bij haar eigen kern. Daarbij liepen we ook tegen een groot obstakel uit haar verleden. De oorzaak van haar overlevingsstrategie.

Middels IEMT (Integral EyeMovement Therapy) hebben we dit obstakel voor haar in een ander perspectief geplaatst. Door de EyeMovement konden we de emotionele lading weghalen bij de feitelijk gebeurtenis uit het verleden.  Daarnaast waren we instaat om 2 van haar identiteitsdelen (“Ik” & “mij”) veel dichterbij elkaar te brengen en dichter in haar zelf. Er ontstond rust in haar zelf en ruimte. Ruimte voor inspiratie.

 

Door opnieuw naar haar talenten en drijfveren te kijken, wist Mieke ineens heel duidelijk te benoemen wat zij echt wilde. Ze ging letterlijk van ‘overleven’ naar ‘leven’. 1 van de eerste stappen die zij nu zet, is dat zij stage gaat lopen in de branche waar zij zelf graag wil werken.

Het feit dat zij haar eigen stuur in handen neemt, zorgt ervoor dat ze weer bewust gaat leven. Het mooie daarnaast is ook dat zij door bewust te kiezen voor ‘leven’, ook instaat is om energie-gevende ervaringen te ‘be-leven’.