Van Calimero naar Calihero

Een paar jaar geleden zag ik Elke Gerearts voor het eerst. Net na het verschijnen van haar eerst boek: Mentaal Kapitaal. Daar vertelde ze over het zijn van een Calihero in plaats van Calimero. 

 

Een heerlijke woordspeling tastbaar in een krachtig beeld samengevat. Ik hou er van. De Belgische wetenschapper die haar vak Neuropsychologie, toegankelijk weet te maken voor een breed publiek. "KISS is niet voor niets een slogan waar ik al heel lang van hou. Keep It Simple & Stupid.

 

Vanochtend zie ik weer een Calihero uit mijn kantoor vertrekken. Olga uit Rusland. "Je hebt me weer een doel gegeven": zegt ze met een brede glimlach. "Ik weet wat ik wil en hoe ik er ongeveer kan komen. Het geeft me energie." Ze wil graag wiskunde lerares worden. Toen ze de eerste keer bij me kwam, was ze op zoek naar een baan als administratief medewerkster.  Tja, ze had het idee dat haar Nederlands niet goed genoeg was. Alle gesprekken die we over haar hebben gevoerd, hebben we zonder probleem in het Nederlands gevoerd. "Hoezo is je Nederlands niet goed genoeg?"; vraag ik haar. Laat het maar eens kwalificeren. Onderzoek maar eens of je NT2 niveau al haalt. Ga er zelf in geloven, dan straal je dat ook uit. We hebben het over het inzetten van humor als lerares, waarop ze zegt: "Ik kan tegen de leerlingen zeggen dat zij mij kunnen helpen bij het Nederlands en ik hen bij wiskunde." Zo is het. Olga is sterk in moeilijke dingen makkelijk maken. Voor anderen. Ze is groot gebracht door een slechthorende ouder en dove ouder. Dingen op een makkelijke manier uitleggen heeft ze altijd al gedaan. Alleen voor zichzelf in kleine behapbare stappen denken, schoot er bij in. Dat is wat ze in de afgelopen gesprekken heeft geleerd. daardoor kan ze het heft weer in eigen handen nemen en is ze van een Calimero uitgegroeid tot een Calihero. Ze is gegroeid van een onzekere dame die zich klein hield tot een prachtige krachtige vrouw met perspectief èn een brede glimlach. Zet hem op Olga, Nederland we zijn een topper rijker!