Mijn angst overwonnen met IEMT

Hoe ik met Integral Eyemovement Therapie (IEMT)na 40 jaar mijn angst overwon.

 

IEMT is een krachtige interventie, waarbij oogbewegingen helpen bij transformatie. IEMT zet je in om vervelende ervaringen los te laten of te verwerken. En om positieve inzichten juist te integreren. Lees hier mijn eigen verhaal over de bevrijding die het mezelf gaf.

 

Ruim 40 jaar lang ben ik bang geweest voor dieren. Dieren, groter dan insecten. Op 4 poten voortbewegend. Natuurlijk had ik vooral last van mijn angst voor honden en katten. Want die beperkten me in mijn sociale omgeving. Slingerend liep ik vroeger naar school. Ik hoefde alleen 1 rechte straat uit te lopen, maar die stak ik tig keer over. Telkens als ik een hond of een kat zag lopen in de verte, stak ik over.

 

Het op bezoek gaan bij nieuwe mensen bracht altijd stress met zich mee. Zouden ze een hond en/of een kat hebben? Maar ook het op bezoek gaan bij bekende mensen met een hond of een kat bleef een probleem. Vroeger schuilde ik achter mijn grote vader. Hoe ouder ik werd, des te groter werd het probleem. Een kind mag nog best eens bang zijn….maar een volwassene???

 

Later ben ik bij de huisarts geweest, met de vraag of zij me kon helpen. Ze kwam uit bij een psychotherapeut. Het leek haar in eerste instantie nogal ‘zwaar’. Maar ik had er echt last van. Dus zei ik vrij nuchter: “Maakt mij niet uit, als het maar helpt.” Bij de intake werden hele vreemde vragen gesteld. “Om een hypothese te stellen.”; zei de therapeut. Het waren vragen over mijn omgang met mannen. Hij wilde weten of er een verband zat tussen ‘genegenheid’ en mijn angst. Ik wist zeker dat daar het probleem niet zat. De therapie sloeg niet aan. Weer leerde ik jaren met mijn angst te leven. Vermijden, smoesjes verzinnen noem maar op.

 

Totdat ik in 2017 in aanraking kwam met IEMT. Bij een avond van het NOLOC, de beroepsvereniging waar ik als loopbaancoach lid van ben. Dat vond ik mateloos interessant. Enerzijds als verrijking voor mij als coach. Tegelijkertijd voelde ik dat dit een therapie was waarmee ik wel eens mijn angst kon overwinnen. Op advies van Anne, de opleidster, ben ik eerst bij haar een 1 op 1 IEMT sessie gaan doen. Het gevolg was dat ik 2 weken later stond te voetballen op het strand, met mijn zoon, neven en nichten. Mijn man attendeerde me op het feit dat er allemaal honden langs liepen, het was tenslotte nog april.

 

Laatst ging ik een dag naar het strand met een vriendin en haar hond. Wandelen op het strand 9km heen en 9km terug. Meer dan 50% van de strandbezoekers liepen er hun hond uit te laten. Groot, klein alle soorten en maten. De heenweg was nog een beetje wennen met al die spelende honden om mee heen. Dat wennen speelde zich in mijn hoofd af. Geen belemmerende emoties, maar wel allerlei gedachten. Op de terugweg merkte ik dat doordat de angst er niet was, ik echt kon kijken wat er zich afspeelde. Ik leerde over het gedrag van de honden. Enerzijds door wat mijn vriendin op de heenweg vertelde. Anderzijds door vrij, verwonderd en onbevangen te kijken naar het gedrag van deze bijzondere wezens. Wat een verrijking. Wat een levensles van moeder natuur. Wat inspirerend om zonder angst tussen de dieren te zijn.

 

Inmiddels begeleid ik sinds 2017 mensen met patronen in negatieve emoties. Dat kunnen diverse belemmeringen zijn zoals angsten, depressies, stress, identiteitsproblemen en trauma’s. 

 

Maaike van Buul, 7 april 2021 IEMT Advanced Practitioner.